SpaceX

När ämnet rymdresor kommer upp så är det omöjligt att inte nämna SpaceX. Företaget grundades år 2002 av den minst sagt egensinnige och excentriske entreprenören Elon Musk, troligen mest känd för att vara mannen bakom med de batteridrivna Tesla-bilarna och betaltjänsten Paypal. När Tesla-grundaren ska ge sig i kast med rymdresor så kan de flesta räkna ut att det kommer dra uppmärksamhet till sig. 

SpaceX har sedan starten utmärkts sig i konkurensen med andra kommersiella rymdreseföretag då de var den första privata aktören som 2008 sköt upp en farkost i omloppsbana kring jorden. Sedan dess har verksamheten gått framåt med stormsteg och företaget har till exempel anlitats för att transportera astronauter till rymdstationen ISS. 

SpaceX siktar på att revolutionera rymdindustrin och med tiden göra kommerciella flyresor i större skala möjliga. För att komma närmare sitt mål har SpaceX bland annat utvecklat en egen motor, Merlin Engine, samt valt att fokusera på att rakaterna ska vara återbrukbara. I vanliga fall är just rakaterna som skjuter upp en rymdfarkost av något slag en-gångs-artiklar. 

Arbetet med att få till bemannade rymdfärder har gått något långsammare än förväntat för SpaceX. Den första bemannade färden ägde rum inte rum förän i maj 2020. 

Under 2023 fortsätter SpaceX expansion i full fart, men då utvecklingen mot de kommersiella resorna stöter på både stora och små problem längs vägen så lär det dröja innan gemene man kan resa ut i rymden på det sättet som SpaceX i slutändan vill att man ska kunna göra. 

Den första planerade ”turisten” som ska åka med en SpaceX-farkost som ska flyga runt månen är den japanska miljardären Yusaku Maezawa. Trots att såväl resan som dess stenrika resenär (Yusaku är mångmiljardär) varit känd sedan 2018 så har den ännu inte blivit av. Planen har sedan länge varit att lyfta under 2023. Utöver rymdturismen och arbetet mot rymdsattionerna planerar SpaceX en koloni på Mars. Det första steget i den processen innefattar att landa obemannad farkost på planeten, något som är beräknat att ske 2029. 

Comments are closed.