Rymdturism

Rymdturism är ett väldigt nytt område inom turistsektorn – och det av förklarliga skäl. Tidigare har det varken funnits resurser eller teknologi tillgängligt för privata företag att utveckla egna farkoster och raketer. Men vår ekonomi har ändrats och teknologin idag är någonting som på allvar kan börja mäta sig med rena science-fiction filmerna. Det existerar trots allt såväl självkörande bilar som avancerad bioteknik, och att rymdindustrin skall utvecklas är inte så mycket konstigare. Det har helt enkelt skapats utrymme och efterfrågan när regeringar världen över inte längre har prioriterat sina rymdprogram till följd av dålig ekonomi eller finansiella kriser – och det är under denna period som de privata bolagen har blivit spelare på banan.

Resor till rymden

Det finns idag flertalet företag och flygbolag som tävlar i vem som ska bli störst och först med kommersiella resor ut till exempelvis rymdstationer. I dagsläget är det bara en aktör som erbjuder detta, och det är den ryska rymdstyrelsen. Men det förekommer flertalet innovativa uppstickare till företag som hoppas på att kunna genomföra motsvarande resor fast med mer inriktning på turism och upplevelse istället för vetenskap och forskning.

Ett exempel på ett sådant bolag är SpaceX som är kända för sina omtalade raketer Falcon 1 och Falcon 9.  SpaceX är dessutom det första privata bolaget någonsin som sänt laster och material till den internationella rymdstationen ISS den 25e maj 2012 – och en av grundarna till företaget har som vision att skicka människor till mars inom 20 år. Väl på mars ska en mänsklig koloni etableras. Flera uttalanden har gjort kring när en första marslandning är tänkt att äga rum. I dagsläget är 2029 året som är satt för en första landning på planeten.  Då ska man ha med i tanken att bara själva flygtiden till mars är beräknad till mer än ett halvår. 

Så med andra ord händer det mycket på fronten som har med mer avancerade och längre rymdresor att göra.

Flygresor till omloppsbanan

Rymdturism och kommersiella rymdresor riktar sig dock inte bara mot stationer och längre transportsträckor. De resor som existerar idag är i princip enbart raketer och flygplan som tar dig till jordens lägre omloppsbana för att cirkulera en kortare period (det är då man upplever tyngdlösheten) och sedan falla tillbaka mot marken.

Detta låter kanske inte lika extremt och häftigt som resor till ISS, men det är minst sagt en galen och extraordinär upplevelse enligt vittnesmål och testpiloter. Ett väldigt populärt bolag som i skrivande stund genomför detta är bland annat Virgin Galactic, och de planerar att inom de närmsta åren göra resor tillgängliga till låga priser (relativt sett). I dagsläget har cirka 600 individer bokat en resa, och när det blir aktuellt kommer dem bland annat avgå ifrån Kiruna här i Sverige.

Leave a Reply