Priser & Väntetider

Turism och kommersiella rymdresor låter nästan för bra för att vara sant. Men faktum är att det händer mycket inom industrin, och i samband med att företag och bolag sett en lönsamhet inom området så har också fler satsningar skett. Detta har lett till enorma teknologiska framsteg, och i samarbete med många stora rymdstyrelser som NASA så har teknologin blivit snäppet vassare. Rymdindustrin är alltså inte död som många kan tro, den har bara tagit en annan riktning. Vi är idag inte lika intresserade av månen och de klassiska rymdexpeditionerna som förekom under det kalla kriget. Istället letar människor och företag efter upplevelser samt sätt att tjäna pengar på rymden, och utöver detta så förekommer fortfarande intensiv forskning på exempelvis Mars.

Alla dessa faktorer spelar tillsammans in till att priserna också blir lägre – åtminstone relativt sett. Nedan följer exempelkostnader för kommersiella flygningar till jordens omloppsbana utförda av privata bolag;

  • Virgin Galactic – 450 000 $ USD per person
  • Blue Origin – 1 250 000 $ USD per person 

Som du kanske märker är det alltså rätt mycket kostsammare än den vanliga chartern till Spanien, men i många mått mätt så är det inte så blodiga priser man kan tro. För du får trots allt åka till rymden! I dagsläget är det så pass högefterfrågan på resorna att de auktioneras ut, vilket gör att priserna kan skjuta i höjden. 

Väntetider

Väntetiderna för bolagen varierar beroende på hur mycket handpenning man kan avvara samt när man bokar biljetterna. I och med att branschen växer samtidigt som det råder komponentbrist i världen så har även en del resor skjutits upp. Ett av de ledande bolagen inom rymdresor, Virgin Galactic, hade i slutet av 2021 över 800 personer i kö som vill boka in sig på en resa. 

Boka och/eller prata med en reseagent

I Sverige har bland annat kan du i dagsläget ansöka om möjligheten (det är tyvärr inte bara att boka) att få åka med på en rymdresa via Moments.se.

2 Comments to “Priser & Väntetider”

  1. Alex says:

    Så de priserna som nämndes gäller alltså bara för resa till jordens omloppsbana? finns det inga som arrangerar resor där man får komma ända upp till månen? vad kostar det isåfall??

    • SpaceCowboy says:

      Ja, månen lär nog dröja ett tag till innan det är möjligt. Det är en helt annan typ av resa som lär kosta MYCKET mer än en omloppsbana. Att resa i omloppsbana kräver ju en hel del men inte en hel panel som hjälper en och det är helt andra risker involverade också.

Leave a Reply