Reseagenter och bolag

Det finns i skrivande stund inget bolag som kommersiellt erbjuder resor till rymdstationer eller längre sträckor, men däremot finns det som tidigare nämnt ett antal som tar dig till jordens omloppsbana. Nedan följer en kort sammanfattning av de mest omtalade bolagen och var de ligger till i sin utveckling.

  • Virgin Galactic – Genomförde sin första bemannade rymdfärd 2019. Målet är att ha tre avfärder i månaden någon gång under 2023. 
  • Blue Origin – Genomförde sin första bemannade rymdfärd under 2021. 
  • SpaceX – Första bemannade flygningen genomfördes 2020. Senast kommunicerade mål kring kommersiella rymdresor är att komma igång med dessa under 2023.

Utöver dessa finns det även flertalet andra som fortfarande är i uppstartsfasen, dock utan fungerande prototyper eller raketer. Men en sak är säker, och det är att detta bara är en liten del av vad framtiden har att erbjuda.

I Sverige kan man anmäla sitt intresse för sin rymdresa via Moments.se. En rymdresa funkar såklart bra att boka till sig själv, likväl som att ge bort som en present

Andra intressanta projekt

Bortsett från kommersiella rymdresor så existerar det även andra väldigt intressanta projekt. Bland annat så finns det planer på att lansera hotell i jordens omloppsbana. Naturligtvis är de inte lika storskaliga som Grand Hotell i Stockholm, utan kommer enbart rymma en handfull personer initialt. Utöver detta finns det även andra företag inom rymdsektorn som planerar konstruera och tillverka privatplan som klarar av att flyga så högt som till omloppsbanan. Många experter och yrkesmän inom rymdturismen och den kommersiella sektorn brukar ofta hävda att tiden vi lever i nu kan jämföras med tiden då de första kommersiella flygplanen började dyka upp. Så vi bör alltså inte bli förvånade om rymdresor är vardagsmat om så kort tid som 30-40 år.

Leave a Reply